son şeyler

Arşivler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe
  /  • Sinema   /  Film Festivali   /  20.Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali – 1.Gün – 20 Mayıs 2017 Festival Programı

20.Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali – 1.Gün – 20 Mayıs 2017 Festival Programı

Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde ilk film gösterimleri bugün (20 Mayıs 2017 Cumartesi) başlıyor. Ankara’da Goethe Alman Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak yapılacak gösterimlerin programı ise şu şekilde:

12:00
Görünmez Duvarlarım: Kendine Güvensizlik Hikayeleri / Nurbanu Asena / 7’
Colo / Teresa Villaverde / 2017 / 136’

14:30
Patates Olmasın / No Fries, Please / Melisa Üneri / 2016 / 12’
‘93 Yazı / Summer 1993 / Carla Simón / 2017 / 96’

17:00
Elene / Sezen Kayhan / Sezen Kayhan / 2016 / 12’
Tabağıma Bakmayı Bırak / Quit Staring at My Plate / Hana Jušić / 105’

19:30
Altın Kanat / The Golden Wing / Sonar Baran Pakhi / Bobby Sarma Baruah / 2016 / 86’

 


Görünmez Duvarlarım: Kendine Güvensizlik Hikayeleri

Kimlik, dil, cinsel tercihler ve görüşler – İnsanlar arasındaki görünmez duvarların sadece birkaçı. İnsanlara güvenini kaybetmiş bir çocuğun peşini bırakmayan gözlem alışkanlığına, İngilizce konuşamamaktan, insanın kendini olduğu gibi göstermeyi öğrenmesine, kendimizi karşılaştırdığımız ‘başkaları’ndan yeniden kendimize çevireceğimiz mikrofonda, özgüvensizliği geniş bir yelpazeden, sade ve samimi bir anlatımla dinliyoruz.

Colo

Daha önce Cannes, Venedik ve Berlin’de yarışan Portekizli sinemacı Teresa Villaverde bu kez ekonomik krizden etkilenen küçük bir aileye; bir baba, anne ve kızın gündelik yaşamlarına bakıyor. Berlin’de Altın Ayı için yarışan Colo’da ülkedeki kriz evdeki rolleri ve ilişkileri değiştiriyor. Bu değişim beklenmedik olasılıkları da beraberinde getiriyor. Karakterler arasındaki yabancılaşmayı modern şehir hayatı üzerinden anlatan Villaverde gösterişsiz ama çarpıcı görüntülerle kullandığı mekanları işlevsel kılmayı başarıyor ve küçük bir ailenin dönüşümünü güçlü bir anlatımla ve birçok boyutuyla perdeye getiriyor.

Patates Olmasın 

Patates Olmasın insanın modern şehir yaşamında kendi hayatını kontrol etme çabalarını izleyen bir kara mizah filmidir. Film sosyal fobi, yalnızlık ve intikam duygusu üzerine trajikomik bir hikayedir.

’93 Yazı / Summer 1993

Altı yaşında anne babasını kaybeden ve dayısının yanına taşınmak zorunda kalan Frida, doğduğu şehirden uzak taşradaki yeni evine alışmaya çabalar. Her gece yatarken annesi için dua eden Frida, ona kollarını açan yeni ailesiyle ilk yaz mevsimini karşılarken kırsal dünyaya sığınmayı öğrenir. Yönetmen Carla Simón kendi çocukluğundan izler taşıyan ’93 Yazı’nda bir çocuğun yaşayabileceği acı süreçlerden birini duygu sömürüsüne yer vermeden anlatmayı beceriyor. Simón, çocuğun dünyasını kurarken sahicilikten kopmadığı gibi önemli kırılma anlarında ortaya çıkan duygusallığı dengeli bir şekilde işlemeyi de biliyor.

Elene

16 yaşındaki Elene Karadeniz’deki çay tarlalarında kaçak çalışan Gürcü bir işçidir. Yabancı bir coğrafyadaki bu tedirgin ortamda o da diğer işçiler gibi dikkat çekmemeye, görünmez olmaya çalışır. Ancak bu düşündüğü kadar kolay değildir.

Tabağıma Bakmayı Bırak / Quit Staring at My Plate

Dünya prömiyerini Venedik’te yapan Tabağıma Bakmayı Bırak, Marijana adlı genç kadının gücünü, özgürlüğünü ve cinselliğini keşfetme hikayesini anlatıyor. Küçük bir dairede ailesiyle birlikte yaşayan Marijana’nın hayatı kendisini delirten aile üyeleri etrafında dönmektedir. Bir gün baskıcı babası hastalanıp yatağa düştüğünde sorumsuz annesi ve zihinsel engelli kardeşiyle birlikte yeni bir güç savaşının ve hiyerarşinin içinde bulur kendini. Hana Jušić ilk filminde bir kadının kendini keşfetme yolculuğunu kolay yollara sapmadan anlatıyor ve hem karakterini hem de seyirciyi zor sorularla baş başa bırakıyor.

Altın Kanat / The Golden Wing

Efsanevi halk şarkıcısı Pratima Barua’nın masalsı hayatını anlatan Altın Kanat, büyüleyici görselliği ve müzikleriyle çok özel bir deneyim. Halk arasında “Fillerin kızı” lakabıyla tanınan Pratima Barua’ya yol gösteren, her şeye karşı direnme gücünü veren kişi babası oluyor. Çocukken babasıyla çıktığı seferlerde şarkı söylemenin eşsiz yollarını öğrenen Pratima Barua, geleneklerden vazgeçip hayatını müziğe adadı ve yeri geldiğinde ailesini karşısına aldı. Batı Assam’ın nefes kesen manzarasını kullanan yönetmen Bobby Sarma Baruah, Pratima Barua’nın hikayesini özel bir biyografik müzikale dönüştürüyor.

Bir Cevap Yazın