son şeyler

Arşivler

Bumerang

Bumerang - Yazarkafe
  /  Alışveriş   /  Yeni Mezunlar İçin Tavsiyeler

Yeni Mezunlar İçin Tavsiyeler

Bir kişinin okuma serüveni ortalama 6-7 yaşlarında başlayıp en az 12 sene boyunca sürüyor. Liseden sonra üzerine bir de üniversite eklenirse sayı daha da artabiliyor. O kadar yıl boyunca insan ister istemez alışıyor bu sürece. Yıllarca okuduktan sonra mezun olunca “ben şimdi ne yapacağım?”, “nerede, nasıl bir işte çalışacağım?” gibi sorular da kafanızda dönmeye başlıyor. Belki de bir an önce kurtulmak istediğiniz o dönem çoğunlukla özleniyor ve keşke öğrenci olsam cümleleri zihninizde yankılanıyor. Öğrencilikten sonra yaşanan büyük değişim ve benliğinizi saran gelecek kaygısı sizi bir süre boşluğa düşürüyor. Ama unutmayın ki bu süreci verimli bir şekilde atlatmak ve hayatınızda açılan yeni sayfalara güzel şeyler yazmak sizin elinizde.

Öğrenmenin Sonu Yok

Öncelikle eğitim öğretim hayatınız bitmiş olabilir ama hala yeni şeyler keşfedebilir ve öğrenebilirsiniz. Bol bol araştırın ve elinizin altındaki interneti avantajınıza kullanın. Merak ettiğiniz şeyleri araştırarak ve öğrenerek kendinize farkında bile olmadan yeni fırsatlar yaratabilirsiniz. 21. Yüzyılda yaşamanın verdiği imkanları kullanın. Ücretli ya da ücretsiz online eğitimlere kayıt olun ve kendinizi geliştirmek adına sertifikalar edinin. Böylelikle yeni mezunların iş deneyimi olamasa bile sertifikalar sayesinde kendini geliştirdiğini kanıtlamış olursunuz.

Kim Olduğunu Keşfet

Okul ve iş arasındaki bu boşluk gerçekten ne istediğinize karar vermeniz için büyük bir fırsat. Kendinizi tanıyın ve özümseyin. Okuduğunuz bölümle ne kadar ilgiliydiniz? Belki de yalnızca ailenizin veya öğretmenlerinizin teşviki ile aslında arzulamadığınız bir bölüm okudunuz. Belki de yıllar içinde çocukluktaki ilginizi kaybettiniz veya başka alanlarla ilgili yeni heyecanlar geliştirdiniz. Geçekten bölümünüz ile alakalı bir işte mi yoksa merak duyduğunuz alanda mı çalışmak istediğinizden emin olun. Kendinize zaman ayırarak neleri yapıp neleri yapamadığınızı çözümleyin.

Yeni Deneyimler Edinin

İlgi alanlarınıza yönelik gönüllü çalışmalarda bulunun. Bu alan ile ilgili gönüllülük işleri ya da sosyal sorumluluk projelerini araştırın ve onlara katılın. Derneklere katılın ve yürüttükleri projelerde görev alın. Hem gün içerisindeki boşluğu doldurarak sevdiğiniz aktiviteleri yapmış olursunuz hem de bu yaptığınız işleri CV’nize ekleyerek dolu görünmesini sağlamış olursunuz.

Ne İstediğiniz Kadar Neyi Yapabileceğiniz De Önemli

Hedeflerinizi belirleyin ve bu konuda esnek olun. Hayal kurun ve kendinizi nasıl bir işte göreceğinizi düşünün. Keyif aldığınız şeyler ile becerileriniz arasında nasıl bir orantı olduğunu analiz edin. Gün boyu sıkılarak mesai bitimine ne kadar kaldığını sayacağınız işi değil yapmaktan keyif aldığınız, tüm verimliliğinizi ortaya koyabildiğiniz bir işi hedefleyin. Bu yüzden nasıl işlerde başarılı olabileceğinizi düşünün.

Kitaplar Dostunuzdur

Çocukluktan beri duymaktan bıktığınız  bir şeyi tekrar edeceğiz: Bol bol okuyun. Büyük işler başarmış kişilerin hayat hikayelerini tercih edebilirsiniz. Bugün oldukları yere nasıl geldiklerini öğrenin. Fark edeceksiniz ki adlarını sürekli duyduğunuz başarılı insanlar kariyer basamaklarını kolay bir şekilde çıkmamıştır ve belki de her adımda tökezleyip düşmüşlerdir. Sizinle benzer yollardan geçmeyen, zorlanmayan ve umutsuzluğa düşmeyen kimse başarıya ulaşamamıştır. Nasıl pes etmediklerini ve nasıl ayağa kalktıklarını öğrenin. Kendinize bu hikayelerden ders çıkarın ve hayat felsefenizde bu hikayelerden parçalara yer verin.

Aktif Bir Yaşamı Benimseyin

Kim koltukta uzanıp sevdiği dizinin bölümlerini bir solukta izlemekten hoşlanmaz ki? Hele ki işsizseniz bunun için bolca vaktiniz var demektir. Ancak bu durum uzun vadede sizi yarışta geri plana düşürecek ve aynı zamanda sizi bir depresyona sürükleyecektir. Tembelliği bir günle sınırlayın diğer günleri bir şekilde doldurmaya çalışın. Harekete geçmekten korkmayın. Sadece mezun olduğunuz öğrenim programında değil daha farklı eğitim ve öğretim faaliyetlerinde, iş kollarında, aktif bir rol alabilmek için araştırma, girişim ve deneme gibi eylemleri gerçekleştirmek için sürekli kendinize telkinde bulunun. Unutmayın ki kişisel gelişiminiz ve kendinize yatırımınız ne kadar artar ve üst düzeyde olursa iş bulma olasılığınız da bulduğunuz işte verimli olma olasılığınız da bu derecede artış gösterecektir.

Özgeçmişinizi Parlatın

Tam olarak ne istediğinize karar verdiniz ve kendinizi fazlasıyla tanıyorsunuz. O halde şimdi CV hazırlamanın tam zamanı. Öncelikle CV’niz için etkileyici ama sade bir tasarım seçin. Bunun için Cvmaker profesyonel özgeçmiş hizmetinden rahatlıkla faydalanabilir ve işverenlerin dikkatini çekecek bir CV oluşturabilirsiniz. Özgeçmişinizde yeteneklerinizi ve ilgi alanlarınızı öne çıkarmayı unutmayın. Bu işverene sizi tanıması için fırsat verecektir. Kariyer hedefinizi başvuracağınız pozisyon doğrultusunda yazın ve iş için uygunluğundan emin olun. CV’nizi tamamladıktan sonra size uygun işleri bulup başvurunuzu yapabilirsiniz.

Not ortalamanızdan korkmayın. Artık çoğu işveren not ortalamasına değil, okul dışındaki aktivitelerinize, katıldığınız seminerler ve faaliyetlere kısacası kendinizi geliştirip geliştirmediğinize bakıyor. Sınavlarınız için yaptığınız ezberler aklınızdan silinecektir ama yaşadığınız deneyimler ve kendinize kattıklarınız bir ömür boyunca sizinle kalacaktır.

Pozitif Olun

Asla umutsuzluğa kapılmayın. Unutmayın daha yeni mezun oldunuz ve her şeyin başındasınız. Belki onlarca işe başvurdunuz ama dönüt alamayabilirsiniz. Bu sizin canınızı sıkmasın. Her şeyin daha yeni başladığını kendinize hatırlatın. Kendinizi asla yetersiz hissetmeyin ve özgüveninizi kaybetmeyin. Çabalamaktan vazgeçmeyin ve inancınızı yitirmeyin.

Dış etkenler canınızı sıkmasın. “Sen ne iş yapacaksın şimdi?”, “Daha iş bulamadın mı?” gibi soruların moralinizi bozup motivasyonunuzu düşürmesine izin vermeyin. Motivasyonunuzu kaybedip olumsuz düşünmeye başlarsanız işleriniz de olumsuz yönde ilerler. Pozitif düşünün ve pozitifi çağırın.

Hayatınızda “hayır” sözcüğünden çok “evet” olsun. Fırsatın ne zaman, nerede karşınıza çıkacağı belli olmaz. Yeni bir arkadaş için evet, yeni bir kitap için evet, yeni bir yolculuk için evet deyin. Evet dediğiniz olgulardan birinde hayatınızı olumlu yönde değiştirebilecek etkenlerle karşılaşmanız olası.

Şu anda endişelendiğiniz şeylerden neredeyse hiçbiri geleceğinizi belirlemeyecektir. Yürüdüğünüz yoldaki tutkunuzu bu endişeler yüzünden köreltmeyin. Unutmayın ki fazla karamsar düşünmek hem bulunduğunuz an içindeki verimliliğinizin düşmesine hem de daha sonra içinde bulunacağınız şartların sizin adınıza verimsiz ve de olumsuz sonuçlanmasına neden olur.

Başkaları ile yarışma telaşına girmeyin. Evet, o kişi mezun olduğu an iş bulmuş ve kariyer basamaklarını hızla çıkıyor olabilir ya da diğer kişi kendi işini kurmuş ve çok iyi bir şekilde para kazanıyor olabilir. Bunlar sizi ilgilendirmemeli. Sizi sadece kendiniz ilgilendirirsiniz. Başkalarına ve başkalarının yaptıklarına odaklanmanız kendine odaklanmanıza engel olur. Bu hataya düşmeyin.

Kusursuz olmayın ve olmaya çalışmayın. Kimsenin sizden üstün olmadığını ve sizin kimseden üstün olmadığınızı bilin. Her işi başarmak zorunda değilsiniz. Herkesin hatası ve yapamadıkları vardır. Kendinizi yapamadıklarınızla kabul edin. Unutmayın ki başaramadığınız şey aslında başaracağınız şeyin kaynağı olabilir.

Son olarak, yeniden başlamaktan asla korkmayın!

Bir Cevap Yazın